News Flash:

Peste 5.500 de cetateni straini muncesc legal in Cluj

21 Ianuarie 2013
1180 Vizualizari | 0 Comentarii
Mai bine de 5.500 de persoane care au domiciliul in afara Uniunii Europene locuiesc legal in Cluj, conform Serviciului pentru Imigrari. Acestia vin din 110 tari din lume, iar numarul este usor in scadere, in ultimul an.

Conform evidentei populatiei, in 2012 la Cluj locuiau 5533 cetateni non-UE, fata de 5.651 cetateni straini cu un an inainte. Cei mai multi cetateni straini aflati in judetul Cluj, provin din Republica Moldova (627), Franta (552) Tunisia (493), Italia (486) si Germania (401).

In ceea ce priveste admisia cetatenilor non-UE in România, in ultimul an la Cluj au fost depuse 197 de invitatii, dintre care 160 au fost admise, 7 se afla in lucru, iar 30 cereri au fost respinse.

In 2012 au fost primite 2876 cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de sedere temporara sau permanenta, inregistrarea rezidentei temporare sau aprobarea rezidentei permanente in România, schimbare resedinta, sau cereri de reintregire a familiei, dintre care pentru state terte un numar de 2048, iar pe spatiul UE si SEE un numar de 828.

Ca urmare, au fost emise 2806 documente care atesta rezidenta pe teritoriul Romaniei, din toate categoriile: permise de sedere temporara si permanenta pe teritoriul României, certificate de inregistrare a rezidentei si carti de rezidenta temporara si permanenta pentru membrii de familie ai cetatenilor români si membrii de familie ai cetatenilor proveniti din statele membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European. in perioada de referinta a fost revocat dreptul de sedere pentru 320 cetateni non comunitari care nu mai indeplineau conditiile care au stat la baza eliberarii documentelor de rezidenta.

In ceea ce priveste activitatea de prevenire si combatere a sederii ilegale a strainilor pe teritoriul României, a muncii la negru si a actelor care pot aduce atingere sigurantei nationale, in anul 2012, rezultatele Serviciului pentru Imigrari al judetului Cluj, fiind dupa cum urmeaza:

Au fost depistati cu sedere ilegala 253 de cetateni straini, 162 au fost pusi in legalitate iar 91 au fost indepartati de pe teritoriul României; persoanele in cauza au fost sanctionate contraventional, fiind aplicate amenzi contraventionale in suma totala de 147.200 lei si 93 avertismente.

In perioada supusa analizei, 99 de cetateni straini au fost indepartati de pe teritoriul României, 91 prin emiterea de Decizii de Returnare, 8 cazuri prin returnarea sub escorta intr-un Centru de cazare al strainilor luati in custodie publica iar in 14 cazuri s-a dispus si masura interzicerii intrarii in România pe perioade intre 6 luni si 5 ani.

Organele de urmarire penala competente au fost sesizate de Serviciul pentru Imigrari al judetului Cluj in 6 cazuri, in care s-au efectuat acte de constatare ale unor infractiuni diverse.

Inspectoratul General pentru Imigrari este structura specializata, cu personalitate juridica, organizata in subordinea Ministerului Afacerilor Interne, la nivel de inspectorat general, care exercita atributele ce ii sunt date prin lege pentru implementarea politicilor României in domeniile migratiei, azilului si al integrarii strainilor, precum si a legislatiei relevante in aceste domenii.

Combaterea sederii ilegale a strainilor pe teritoriul României constituie un domeniu bine reprezentat, fapt care converge spre realizarea acestui obiectiv principal stabilit prin lege in sarcina Inspectoratului General pentru Imigrari; fermitatea deosebita si promptitudinea de care s-a dat dovada sunt reliefate de rezultatele deosebite obtinute.

Functia de prevenire a savârsirii de fapte contraventionale specifice domeniului - IMIGRARI - este de asemenea realizata si prin constatarea si sanctionarea prompta a contraventiilor, având in vedere faptul ca fermitatea de care s-a dat dovada nu a ramas fara reactie in mediile frecventate de straini.

Avand in vedere faptul ca eforturile depuse in aceasta directie nu sunt canalizate strict pe rolul coercitiv de sanctionare a abaterilor, trebuie avuta in vedere si o alta componenta majora a acestor activitati - prevenirea .

Astfel, pentru a veni in sprijinul persoanelor vizate, s-a luat masura afisarii la avizierul serviciului a tuturor informatiilor necesare strainilor pentru admisia in România, prelungirea dreptului de sedere, inclusiv drepturi, obligatii, regimul sanctionator, program de lucru cu publicul, program de audiente, numerele de telefon si fax a serviciului, etc.

Totodata, aceste informatii utile au fost distribuite si institutiilor de invatamânt pentru afisarea lor la aviziere sau pentru a fi incluse in paginile de internet ale acestora.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cluj non-ue uniunii europene
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1137 (s) | 24 queries | Mysql time :0.035230 (s)