News Flash:

Ploaia, principalul vinovat in cazul pestilor morti de pe raul Aries

4 Iunie 2013
3256 Vizualizari | 0 Comentarii
Cauza mortalitatii piscicole pe Aries, saptamana trecuta, nu este poluarea din amonte, ci caderea masiva de precipitatii, arata Administratia Bazinala Mures, ce gestioneaza si raul Aries.

"Conform rezultatelor analizelor si investigarii fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi caderea unor precipitatii abundente, in zona bazinului hidrografic al raului Aries, cu antrenarea de substante aluvionare fine de pe versanti si din depunerile de pe albie", arata un buletin de analiza al institutiei.

Pentru stabilirea cauzelor care au produs mortalitatea piscicola au fost verificate si iazurile de decantare din zona (Fagetul Ierii, Sartas, Valea Sesei, Stefanca, Muscanilor), verificandu-se si alti afluenti de pe traseu. De asemenea, s-a verificat, mai in detaliu, Iazul de decantare Valea Sesei, atat la baraj cat si la sistemele de evacuare a apelor. In iaz nu se efectua depunerea sterilului, acesta fiind transportat hidraulic la Iazul de rezerva Stefanca 2, pentru ca la Valea Sesei se efectueaza lucrari de suprainaltare a barajului de anrocamente si reabilitarea racordului la sistemul de evacuare ape limpezite.

Au fost recoltate probe de apa din mai multe sectiuni caracteristice, care au fost analizate de laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba. Totodata, au fost recoltati si puieti de peste mort din zona municipiului Turda si amonte, pana la pragul de fund Moldovenesti. Cantitatea de peste mort descoperita la deplasarea in teren a fost redusa. In amonte de pragul de fund nu s-au mai descoperit pesti morti.

Pe corpul si branhiile pestilor recoltati erau depuse particole fine de namol, cauza posibila a mortalitatii piscicole fiind asfixierea mecanica.

Conform rezultatelor analizelor si investigarii fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi caderea unor precipitatii abundente, in zona bazinului hidrografic al raului Aries, cu antrenarea de substante aluvionare fine de pe versanti si din depunerile de pe albie.

Seful DSV Cluj Nicolae Pivariu spune ca este vorba, totusi, de deversari accidentale dintr-un iaz de decantare, cu ape acide. "Dupa recoltarea probelor am constatat ca apa e in parametri din punct de vedere calitativ, e in regula, dar noi am recoltat probele in jurul orei 11 iar din investigatiile facute am constatat ca viitura era intre orele 4 si 7 dimineata; apa si-a produs efectele si a trecut. Directorul DSV Alba, Mircea Miclea, spune ca e vorba de o deversatie de ape acide de la unul dintre lacurile la limita dintre judete, la Rosia Poieni. A fost ploaie mare si se pare ca unul dintre lacurile unde era depozitat a trecut peste baraj", spune el.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

aries precipitatii abundente
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1244 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018061 (s)