News Flash:

Regele biscutilor din Romania, retinut de DIICOT pentru evaziune fiscala si spalare de bani

12 Octombrie 2016
1000 Vizualizari | 0 Comentarii
DIICOT
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Bulut Halil, administratorul SC RO STAR SA, pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Procurorii DIICOT i-au mai retinut, pentru aceleasi acuzatii, si pe inculpatii Raluca Anamaria Blaj, Ioan Todoran, Mihai Gheorghe, Cornel Costea si Ali Imad.

Oamenii legii arata ca, in perioada 2011 – 2015, Halil Bulut, avand calitatea de administrator la SC RO STAR SA, a constituit un grup infractional organizat impreuna cu Raluca Anamaria Blaj, referent contabil al SC RO STAR SA, si Ioan Todoran, director tehnic, grup care a actionat in sensul sustragerii SC RO STAR SA de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prin evidentierea in actele contabile ale acestei societati sau in alte documente legale a unor cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale.

Pentru atingerea acestui scop, in contabilitatea SC RO STAR SA au fost inregistrate achizitii fictive de bunuri si servicii provenind de la 22 societati comerciale cu comportament specific celor de tip fantoma.

In urma cercetarilor efectuate, a rezultat  ca membrii grupului infractional intocmeau, in intelegere cu Bulut Halil si din dispozitiile acestuia, facturi fiscale fictive ce atestau in mod nereal achizitionarea de catre SC RO STAR SA de bunuri si servicii (materii prime, materiale auxiliare, produse de curatenie, consumabile, materiale publicitare si promotionale, servicii de reparatii, amenajari, reparatii si transporturi produse finite) de la furnizori de tip fantoma, pe care le introducea sau dispunea introducerea lor in contabilitatea societatii beneficiare, in scopul diminuarii obligatiilor fiscale ale acesteia catre bugetul de stat.

Cei in cauza prezentau angajatilor SC RO STAR SA documente justificative (facturi de achizitii bunuri si servicii, procese-verbale de receptie a lucrarilor, note de intrare receptie, etc.) si alte documente (anexe contracte, devize de transport, foi de parcurs, etc.), determinandu-i sa le semneze in mod formal, in scopul de a crea  aparenta realitatii achizitiilor fictive de bunuri si servicii.

De asemenea, Raluca Anamaria Blaj a dispus efectuarea sau, dupa caz, a efectuat plati catre societatile de tip fantoma anterior enumerate in baza documentelor justificative fictive inregistrate in contabilitate.

In baza facturilor fiscale ce atestau in mod nereal achizitia de servicii (reparatii, lucrari, etc.) de la furnizorii fantoma anterior enumerati, erau intocmite procese-verbale de receptie a lucrarilor, dar si procese-verbale de receptie a unor mijloace fixe achizitionate (de regula utilaje), ce au fost semnate in perioada 2011-2015 exclusiv de catre Ioan Todoran (director tehnic), Cornel Costea (inginer sef) si Mihai Gheorghe (sef sectie/adjunct (sector) transporturi). In mod similar, in baza facturilor fictive de achizitie materii prime erau inregistrate in contabilitatea SC RO STAR SA note de intrare-receptie, intocmite si semnate exclusiv de catre alte persoane.

Probele administrate de procurori au relevat ca membrii gruparii infractionale au disimulat realitatea prin crearea aparentei existentei unor operatiuni care in fapt nu au existat. In urma acestora, SC RO STAR SA a inregistrat in actele contabile si alte documente legale cheltuieli totale de 72.598.598,95 lei (echivalentul a 16.133.021,00 euro) constand in achizitii fictive de bunuri si servicii provenind de cele 22 de societati comerciale, cauzand un prejudiciu in cuantum de 14.292.881,11 lei (echivalentul a 3.176.195,00 euro), reprezentand TVA dedus in mod nelegal.

Facturile fiscale ce atestau operatiuni comerciale nereale au servit ca justificare pentru dispunerea si efectuarea a 372 de plati din conturile SC RO STAR SA catre furnizorii de tip fantoma anterior enumerati, totalizand 65.405.177 lei (echivalentul a 14.534.483,77 euro). Sumele de bani rezultate din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost supuse astfel unui proces de spalare, fiind retrase in numerar sau, dupa caz, transferate succesiv in conturile unor societati comerciale romanesti si din spatiul asiatic. Din totalul sumei spalate,  58.660.987,53 lei (echivalentul a 13.035.774 euro), reprezentand produsul infractiunii de spalare a banilor, au fost reintegrati in circuitul financiar legal prin creditarea SC RO STAR SA. Astfel, in perioada 2011-2015 au fost inregistrate in documentele contabile ale societatii 262 contracte de creditare semnate de catre administratorul Bulut Halil, cu scopul crearii aparentei de legalitate a provenientei sumelor de bani si a disimularii originii ilicite a acestora.

 In cauza au fost instituite masuri asiguratorii in valoare de 61.340.732 lei (echivalentul a 13.631.273 euro).

Inculpatii au fost prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de  Combatere a Criminalitatii Organizate- Serviciul de Combatere a Macrocriminalitatii Economico – Financiare.

Actiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane – Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

diicot ioan todoran mihai gheorghe cornel costea ali imad
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2560 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027221 (s)