News Flash:

S-au descoperit peste 500.000 de mc de deseuri depozitate ILEGAL la Pata Rat, cine raspune?! CJ Cluj anunta ca Salprest Rampa nu respecta normele legale. Vezi DOCUMENTELE

9 Iulie 2015
1447 Vizualizari | 0 Comentarii
Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj anunta ca au fost notificati oficial de catre Asocierea SC Nordconforest SA - SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, in calitate de Antreprenor pentru Lotul I (Pata Rat, Huedin, Turda si Gherla) in cadrul contractului privind proiectarea si executia obiectivului de investitii „Inchidere si ecologizare depozite neconforme de deseuri urbane din judetul Cluj” in legatura cu faptul ca a fost constatata in mod clar existenta unor volume considerabile de deseuri suplimentare fata de cele avute in vedere in momentul organizarii licitatiei. Constatarea a survenit in contextul studiilor topografice efectuate de Antreprenor ulterior preluarii amplasamentului, in data de 12 iunie, in etapa de culegere a datelor necesare procesului de proiectare.

Astfel, in cazul depozitului neconform de deseuri de la Pata Rat, cantitatea suplimentara de deseuri constatata cu ocazia culegerii datelor pentru proiectare si intocmirea studiilor tehnice de specialitate, raportat la cantitatile de deseuri indicate in momentul organizarii licitatiei in anul 2014 si determinate prin studiul topografic aflat la caietul de sarcini este de nu mai putin de 541.300 de mc.

Potrivit notificarii antreprenorului, aceasta situatie extrem de grava, ale carei adevarate dimensiuni se releva abia acum, in cadrul studiilor si operatiunilor obligatorii presupuse de etapa de proiectare in vederea inchiderii si ecologizarii depozitului neconform, isi are originea in activitatea rampei private de stocare temporara invecinate operate de catre SAPLREST RAMPA pana recent, fara respectarea normelor legale.

In contextul in care cantitatile de deseuri suplimentar determinate fata de caietul de sarcini aferent licitatiei nu aveau cum sa fie masurate si, respectiv, asumate de catre niciunul dintre participantii la licitatie, aceasta operatie necesitand demararea fazei de proiectare si efectuarea studiilor de teren, diferentele extrem de mari constatate sunt de natura sa afecteze grav solutiile initiale de inchideri propuse si asumate, in special din punct de vedere al pretului contractului.
„Tin sa ii asigur pe aceasta cale pe toti clujenii de faptul ca voi intreprinde toate demersurile necesare pentru a proteja banii publici si pentru a recupera orice potential prejudiciu cauzat bugetului judetului. Depozitarea ilegala a unor cantitati uriase de deseuri la Pata Rat, ulterior sistarii acestei activitati in luna iulie 2010, genereaza costuri suplimentare extrem de mari si care nu sunt eligibile pentru a fi decontate din bani europeni.

Totodata, avand in vedere datoria mea de securiza atat fondurile europene ci si cele din bugetul judetului, ii asigur pe contribuabili ca nu doar banii europeni ci nici banii judetului Cluj nu vor fi folositi pentru a inchide si neutraliza deseuri care apartin si care au generat profituri unor operatori privati intrucat acest lucru ar contraveni grav legislatiei in vigoare. In plus, desi este de datoria noastra sa inchidem depozitul public neconform de deseuri, pentru a evita declansarea procedurii de infringement, nici nu se pune problema inchiderii cu fonduri europene a unei rampe private intrucat acest lucru ar reprezenta o frauda evidenta in folosirea banilor europeni. De altfel, am si anuntat deja autoritatile competente cu privire la neregularitatile grave constatate si sunt convins ca acestea isi vor face datoria. In alta ordine de idei, nu pot sa nu ma intreb, retoric, desigur, care e adevarata cantitate de deseuri depozitata suplimentar, in mod ilegal, la Pata Rat, in tot acest timp incepand din luna iulie 2010 daca in interval de doar un an si cateva luni, de la masuratoarea care a precedat licitatia din anul 2014 si pana in prezent au fost depozitate cca. 550.000 de mc?! In plus, care e cantitatea reala de deseuri depozitate si care e profitul obtinut in mod ilegal avand in vedere ca aceasta e cantitatea efectiv ramasa in rampa, separat de ceea ce operatorul privat a recuperat si valorificat in vederea reciclarii?!Totodata, cum poate fi oare explicata aceasta diferenta enorma intre cantitatile declarate Agentiei pentru Protectia Mediului, de cca. 100.000 de mc/an si cea reala, determinata acum?! Si, nu in ultimul rand, care e provenienta acestei cantitati uriase de deseuri depozitate suplimentar, sa fie oare din judetul Cluj sau si din alte judete ale tarii?

O data in plus, ma adresez locuitorilor judetului Cluj, asigurandu-i ca voi face tot ceea ce tine de mine pentru ca acest proiect strategic sa fie finalizat in bune conditii, fara ca aceste costuri neeligibile sa poata fi transferate in sarcina altora decat a celor care le-au cauzat. In plus, dincolo de riscul pe care il genereaza pentru proiect si de prejudiciile cauzate bugetelor locale, cei vinovati vor trebui sa raspunda pentru toate celelalte consecinte negative provocate de deseurile depozitate ilegal pana de curand. Ma refer aici inclusiv la incendiile care se produc frecvent in acea zona si care sunt de natura sa afecteze sanatatea populatiei si sa puna in pericol grav inclusiv securitatea curselor aeriene operate de la Cluj. In final, si tot ca o intrebare retorica dar importanta pentru bunul mers al acestui proiect, problema care se pune e: Unde e, oare, fondul de  inchidere care trebuia constituit in mod obligatoriu de catre operator exact in acest scop?! Nu intentionez sa ma opresc aici cu demersurile, motiv pentru care in zilele care vor urma voi aduce la cunostinta publica noi aspecte grave referitoare la problema depozitarii deseurilor” a declarat presedintele Consiliului Judetean Mihai Seplecan.

Citeste aici documentele privind neregulile constatate la Pata Rat.
Citeste aici documentele privind neregulile constatate la Pata Rat.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Garda_de_mediu
pata rat deseuri saplrest rampa deseuri suplimentar bani europeni
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1080 (s) | 23 queries | Mysql time :0.025671 (s)