News Flash:

Alin Tise: Acordul PSD-UDMR federalizeaza tara si pune in periocol statul de drept

6 Martie 2014
1119 Vizualizari | 0 Comentarii
Senatorul PDL Alin Tise a declarat intr-o conferinta de presa faptul ca acordul politic incheiat de PSD pentru a ramane la ciolan cu UDMR federalizeaza tara si pune in pericol statul de drept.

Refuzul lui Ponta de a include in programul de guvernare acest acord este explicabil: Constitutia se incalca in mod flagrant si federalizeaza tara, sacrifica tara pentru interesele de grup”, a declarat Alin Tise.


Citeste si: Tise: Membrii USL din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor sa demisioneze dupa votul

Acesta a pus in vedere 4 elemente de neconstitutionalitate :

- art.2 lit.b), liniuta a 2-a din Acordul politic: Reorganizarea administrativ - teritoriala a Romaniei, tinand cont de traditiile, cultura si istoria diferitelor zone ale tari - incalca art. 16 din Constitutie.
 (16) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Istoria nu poate face parte din criteriile de reorganizare a tarii, ca stat national, unitar. Se invoca „istoria” care a stat la baza unor organizari teritoriale favorabile minoritatii maghiare din Romania, poporul roman fiind discriminat sute de ani, fiind considerat tolerat. Inadmisibil!
O reglementare asemanatoare a fost respinsa de CCR atunci cand a efectuat controlul limitelor revizuirii referitor la posibilitatea recunoasterii de zone traditionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor;

- art.2 lit.b), liniuta a 5-a, din Acordul politic: Infiintarea liniei maghiare separate la UMF Targu-Mures - incalca art. 32 din Constitutie (2) Invatamantul de toate gradele se desfasoara in limba romana. In conditiile legii, invatamantul se poate desfasura si intr-o limba de circulatie internationala.

- art.2 lit.b), liniuta a 4-a, din Acordul politic: Reprezentarea proportionala a cetatenilor de etnie maghiara in diferite institutii la nivel judetean si local si cetatenii de alte etnii sa fie reprezentati proportional in structurile conduse de UDMR - incalca art.16 alin.(1), si art. 120 alin. (1) din Constitutie si art.1 din Constitutie (federalizeaza Romania).
Romanii din Harghita si Covasna sunt considerati intr-un stat national, unitar- de alta etnie decat cea maghiara si vor fi reprezentanti in institutii doar proportional cu numarul lor. Inadmisibil si ilegal intr-un stat national unitar.

- Art 9. din Acordul politic: Cadru legal pentru arborarea pe institutii steaguri ale UAT / minoritatilor - incalca art. 7 din Lege nr. 75 /1994 si nu e permis de Constitutie (CCR) Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi.
O reglementare asemanatoare a fost respinsa de CCR atunci cand a efectuat controlul limitelor revizuirii referitor la proiectul de revizuire referitor la utilizarea simbolurilor proprii ale minoritatilor nationale

„PDL cere asumarea transparenta in Parlament a unui program de guvernare cu UDMR, care sa nu federalizeze tara si sa incalce Constitutia”, a mai declarat Tise.

Citeste si: Alin Tise ii cere demisia de onoare premierului Ponta - VIDEO

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

udmr parlament
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1059 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021003 (s)