News Flash:

E bine sa mananci carne in timpul sarcinii?

3 Mai 2013
746 Vizualizari | 0 Comentarii
Alimentatia din timpul sarcinii are o serie de rigori pe care viitoarea mamica trebuie sa le respecte, iar carnea este unul dintre alimentele controversate, pe care gravidele nu le consuma intotdeauna fara sa se intrebe daca le face bine sau nu. Raspunsul medicilor este ca da, carnea trebuie sa se regaseasca zilnic in meniu, insa doar gatita corespunzator si doar de anumite tipuri.

In timpul sarcinii, necesarul de fier al organismului se dubleaza, de la 15 mg la 30 de mg pe zi. Iar pentru ca fierul din sursele animale se absoarbe mai bine decat din cele vegetale, este foarte important sa mananci carne, o parte esentiala a unei diete echilibrate.

Pericolele consumului de carne in sarcina
De-a lungul timpului, studiile de specialitate si constatarile medicilor deopotriva au descoperit ca gravidele care au consumat carne insuficient de bine gatita la temperaturi ridicate, au contactat o serie de bacterii si agenti patogeni foarte periculosi pentru mama si fat.

Toxoplasmoza gondi, parazitul care produce boala numita toxoplasmoza, poate sa fie contactat din carnea cruda sau gatita "in sange", oua crude sau lapte nepasteurizat. O alta boala pe care viitoarele mamici o pot contacta din carne infestata este listerioza (poate provoca meningita), riscul gravidelor fiind de 20 de ori mai mare sa se imbolnaveasca.

Medicii insista asupra faptului ca gravidele ar trebui sa renunte la carnea procesata industrial, din mezeluri (sunca, salam, pate, crenvursti, carnati etc), despre care cumparatoarele nu stiu cum au fost manevrate (in ce conditii de igiena) si daca au fost sau nu gatite la temperaturi superioare.

De asemenea, anumite tipuri de carne de peste sunt periculoase pentru gravide, daca provin de la specii care au trait in ape contaminate cu mercur. Tonul, in special, poate avea un continut important de mercur, provenind mai des din zone cu ape poluate. Viitoarele mamici ar trebui sa evite si carnea de rechin, macrou regal, pestele spada, stiuca sau halibutul.

Tipuri de carne recomandate in sarcina
Un grup de experti americani a descoperit ca gravidele care consuma carne de peste in timpul sarcinii, cresc IQ-ul fatului cu 10% fata de coeficientul de inteligenta mediu al populatiei Pamantului. Acestia spun ca ideal este ca femeile insarcinate si cele care alapteaza sa consume circa 340 de grame de peste saptamanal, in special somon, creveti, crabi si fructe de mare.

Sunt sigure pentru consum si speciile de peste ansoa, sardine, somon salbatic, hering, crab, pastravul de crescatorie, somnul sau crevetii.

Este foarte indicat ca o gravida sa manance regulat carne de pui, de curcan si de vita. In schimb, medicii spun ca ar fi mai bine sa lase deoparte carnea grasa si greu digerabila, precum cea de porc sau de oaie.

Prepararea carnii pentru femeile insarcinate
La fel de importanta este si prepararea carnii inainte sa fie consumata de o femeie insarcinata. Astfel, daca astepti un bebe frumos si sanatos, ai grija sa te speli bine pe maini dupa ce manevrezi carne cruda.

Gateste carnea pana cand isi pierde in totalitate pigmentul rozaliu si sucul natural. Uita de mezeluri si evita sa comanzi carne cand mananci la restaurant. Consuma carnea pregatita prin fierbere sau coacere, mai rar prajita sau gatita pe gratar, scrie eva.ro

sarcinii fier carne diete echilibrate medicilor gravidele bacterii mama
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1012 (s) | 35 queries | Mysql time :0.017485 (s)

loading...