News Flash:

Mai periculos decat sarea! Adevaratul vinovat pentru hipertensiune si bolile de inima

17 Decembrie 2014
3147 Vizualizari | 0 Comentarii
Este stiut faptul ca sarea este principalul generator al hipertensiunii, insa specialistii sustin altceva. Zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, care sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Potrivit doctorulzilei.ro, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Cercetatorii mai spun ca organismul produce, din cauza zaharului, mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

DiNicolantonio, cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice si parerile expertilor care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

“Noi sustinem opusul acestei idei. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare”, spune DiNicolantonio.

Medicul Aseem Malhotra, cardiolog si director stiintific al Action on Sugar, o organizatie guvernamentala care cerceteaza efectele zaharului asupra sanatatii, spune ca riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate. “Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc independent pentru multe maladii”, spune acesta.

Pe de alta parte, profesorul Graham McGregor, expert in medicina cardiovasculara la Queen Mary, University of London, spune ca dovezile care dau vina pe zahar si nu pe sare pentru cresterea tensiunii arteriale “sunt incredibil de slabe”, argumentand ca cercetari intinse pe decenii au aratat o legatura puternica intre consumul de sare si hipertensiune.

Agentia britanica responsabila cu controlul obezitatii recomanda, potrivit unui anunt facut in iunie, ca femeile sa consume maximum sase lingurite de zahar, iar barbatii sapte-opt lingurite, zilnic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

hipertensiunii zaharul sarea boli cardiovasculare hipotalamus
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 33 queries | Mysql time :0.017483 (s)