News Flash:

Precizări ale Primăriei Turda cu privire la situația Cimitirului Eroilor

1 Decembrie 2017
634 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7260 RON (+0.0011)
USD: 4.2193 RON (-0.0048)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Primaria Turda

Având în vedere numeroasele dezinformări apărute în spațiul public în ultimele zile, dorim să facem precizarea că Cimitirul Eroilor și Capela din Cimitirul Central nu aparțin Primăriei Municipiului Turda, motiv pentru care nu există cadru legal pentru a interveni în întreținerea sau renovarea lor. Proprietarii sunt cei care sunt obligați să desfășoare aceste acțiuni. Încă de la începutul anului, administrația locală a luat toate măsurile pe care le are la dispoziție pentru responsabilizarea proprietarilor, însă aceștia nu au avut nicio reacție.

În baza sentinței civile 1171/C/2000 pronunțată de către Tribunalul Cluj în dosar civil 3608/2000 având ca și obiect contencios administrativ, precum și a procesului-verbal de predare primire nr. 38/01.10.2003,  Cimitirul Eroilor și Capela din Cimitirul Central al municipiului Turda aparțin în proprietatea Parohiei Reformate Turda Veche, Parohiei Romano-Catolice Turda, Parohiei Unitariene Turda și Bisericii Evanghelice Turda, fiecare în cota de 1/4 parte.

În conformitate cu prevederile art 8 alin (1) al legii 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război “Mormintele şi operele comemorative de război aparţin fie domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale, fie sunt proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice, precum în cazul de față.”

Articolul 38 al legii 379/2003 stabilește obligațiile proprietarilor și titularilor dreptului de administrare a cimitirelor eroilor astfel:

 “a) să folosească şi să întreţină, în condiţiile legii, imobilele pe care se află dispuse morminte şi opere comemorative de război, astfel încât acestea din urmă să nu fie afectate;

i) să asigure integritatea şi protecţia mormintelor şi operelor comemorative de război pe care le deţine/administrează, să ia măsuri pentru apărare împotriva incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparaţii curente şi de întreţinere a acestora;”

În considerarea obligațiilor legale pe care le au instituțiile de cult religios anterior menționate, în calitate de proprietari, și ținând cont de semnificațiile zilelor de 9 mai, respectiv Ziua Independenței României precum și sfârșitul  celui de-al doilea Război Mondial și Ziua Europei, Municipiul Turda a transmis o adresă fiecărei unități de cult religios care are calitatea de coproprietar, la data de 04.05.2017, prin care li s-au adus la cunoștință obligațiile legale pe care le au în calitate de proprietari în ceea ce privește întreținerea și amenajarea Cimitirului Eroilor.

De asemenea, la data de 18.07.2017, instituțiilor de cult religios le-au fost reiterate obligațiile legale pe care le au în întreținerea și amenajarea cimitirelor și li s-a transmis și adresa Oficiului Național pentru cultul eroilor care sesiza o serie de nereguli în ceea ce privește Cimitirul Eroilor.

În condițiile în care municipiul Turda nu are în proprietate Cimitirul Eroilor și nici Capela din Cimitirul Central, nu poate aloca fonduri în vederea reamenajării și întreținerii acestor obiective.

Este regretabil faptul că ajung în spațiul public informații neverificate. Anunțăm pe această cale că toți consilierii locali ai municipiului Turda au obligația și se pot informa despre ceea ce se întâmplă în cadrul instituției și adresăm respectuos rugămintea de a nu mai lansa în spațiul public informații neadevărate.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

turda precizari cimitirul eroilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0947 (s) | 24 queries | Mysql time :0.029810 (s)