News Flash:

Procurorul șef al DNA Baia-Mare, obligat de instanță să ancheteze mafia lemnelor din Maramureș

25 Ianuarie 2018
1451 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7729 RON (0.0000)
USD: 4.3160 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Mafia lemnelor din Maramures sub lupa DNA

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș a desființat ordonanța de clasare a procurorului șef DNA Baia Mare într-un mega-dosar cu pădure rasă pe mai bine de 100 de hectare și cu un fost deputat implicat. Practic, instanța i-a arătat procurorului Ioan Ulici, în motivarea hotărârii, ce trebuie să facă în dosar, asta după ce, în aproape doi ani de ”lucrat” în dosar, a audiat doar doi martori și pe cel păgubit de tăierile ilegale, care a depus plângerea. Culmea, la dosar există o expertiză tehnică-judiciară efectuată de un profesor de la USAMV Cluj, care arată că s-au tăiat ilegal 35.000 de metri cubi de masă lemnoasă, cauzându-se un prejudiciu de circa 1,45 milioane euro.

Clujeanul Crin Gălățean se luptă de câțiva ani buni pentru a fi trași la răspundere toți cei vinovați de dispariția pădurii de pe 108  hectare pe care le deține în zona Borșa-Vișeu de Sus, Maramureș. Sătul să se plângă la autoritățile din domeniul forestier – Direcția Silvică Maramureș și Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (actuala Gardă Forestieră), acesta a depus plângere penală, în 2015, la DNA, împotriva a zece persoane, de la pădurari din zonă și șefi de ocol silvic până la fostul director al Direcției Silvice Maramureș, Pavel Horj (fost deputat PNL în mandatul 2008-2012), fostul director Romsilva, Adam Crăciunescu, și fostul șef ITRSV Cluj, Istrate Ștețco, actual secretar de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, pe care îi acuză de abuz în serviciu și infracțiuni la Codul silvic.

În martie 2017, după doi ani de cercetare in rem, procurorul șef DNA biroul teritorial Baia Mare, Ioan Ulici, a emis ordonanță de clasare, care a fost confirmată de procurorul șef al DNA – Serviciul Teritorial Cluj, Anca Mărincean.

Crin Gălățean, prin avocatul Mihai Achimeț de la SCA Iordăchescu și Asociații, a atacat ordonanța de clasare cu plângere în instanță.  ”Am invocat că nu s-a dorit de către procuror să se lămurească cauza și nu s-au verificat aspectele sesizate de Crin Gălățean. S-a văzut clar lipsa de interes a procurorului, s-au audiat doi martori în doi ani. Și pe Crin ca persoană vătămată. Judecătorul a trasat niște instrucțiuni pentru procuror, acesta fiind obligat să le respecte. Trebuie să existe un minim interes să lămurești chestiunea.”, a spus avocatul.

De exemplu, se arată în plângerea împotriva ordonanței de clasare că deși ”martorul Dănuț Mihali, fost șef al Ocolului Silvic Borșa, a confirmat faptul că până în anul 2009, pădurea respectivă a fost defrișată în totalitate, în mod ilegal, organele de urmărire penală nu au manifestat niciun fel de interes pentru lămurirea împrejurărilor în care a fost exploatată cantitatea de aproximativ 35.000 mc”. La dosar au fost depuse și fotografii care arată pădurea în 2007 și lipsa ei în 2015.

Spre sfârșitul anului trecut, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Maramureș, Camelia Balint, a hotărât: ”Admite plângerea formulată de petentul Gălăţean Crin Iosif, domiciliat în Cluj Napoca,… jud. Cluj împotriva ordonanţei date la 14.03.2017 în dosarul nr. 260/P/2015 de DNA- Biroul Teritorial Baia Mare (menţinută prin ordonanţa dată la 28.04.2017 în dosarul nr. 17/II/2/2017 de procurorul şef al DNA-Serviciul Teritorial Cluj) pe care o desființează integral și trimite cauza la DNA- Biroul Teritorial Baia Mare pentru completarea urmăririi penale. Definitivă.”

Din încheierea judecătorului, rezultă că procurorol Ioan Ulici, care are 21 de ani experiență în magistratură, nu și-a făcut bine treaba și că probațiunea este incompletă, deși dosarul data din 2015.

”Întrucât în cauză probaţiunea este incompletă (s-au audiat doar petentul şi martorii Dobra Darius şi Mihali Vasile Dănuţ), judecătorul de cameră preliminară urmează a desfiinţa integral ordonanţa de clasare (care a fost menţinută prin ordonanţa procurorului ierarhic superior) şi a trimite cauza la D.N.A.-Biroul Teritorial Baia Mare pentru completarea urmăririi penale în sensul de a face adrese la R.N.P., Administraţia Parcului Naţional Munţii Maramureşului şi Garda Forestieră Cluj pentru a se verifica dacă suprafaţa de pădure – obiect al acestei cauze – a făcut parte din aria protejată de interes naţional – din Parcul Naţional Munţii Maramureşului şi situl Natura 2000), dacă autorizaţiile de exploatare s-au emis cu respectarea dispoziţiilor legale, dacă s-au respectat amenajamentele silvice.

De asemenea, se vor audia cu privire la aspectele din plângerea penală cu care D.N.A. a fost sesizată persoanele faţă de care s-a formulat plângere penală: Coman Mircea, Horj Pavel, Mihali Vasile, Tomoiagă Grigore, Mîţ Ştefan, Coman Gheorghe, Timiş Ileana, precum şi Horj Lupu (administrator la S.C. „Horber” S.R.L.), Şteţco Istrate, Coman Radu. Se vor administra şi orice alte probe a căror necesitate va rezulta pe parcursul cercetării penale”, se arată în motivarea hotărârii judecătorului de cameră preliminară, redactată recent.

Contactată de Clujust.ro, șefa DNA Cluj, Anca Mărincean, a precizat: ”Cauza este în lucru. Am verificat și sunt în desfășurare audieri. Ne vom conforma dispozițiilor instanței si la final vom da soluția, pe baza probelor de la dosar.”

Mărincean nu a dorit să comenteze faptul că din încheierea judecătorului rezultă că procurorul Ulici nu prea a lucrat în dosar, deși ancheta a durat circa doi ani.  Același procuror va lucra în continuare în dosar.

Contactat de Clujust.ro, procurorul Ulici s-a arătat deranjat de întrebările despre încheierea judecătorului de cameră preliminară și a precizat doar că dosarul este în urmărire penală și că date din el nu se dau presei.

Expertiză tehnico-judiciară: prejudiciu de 1,45 milioane euro

Judecătorul citează în hotărâre expertiza tehnico-judiciară devastatoare, întocmită de profesorul Liviu Holonec de la USAMV Cluj. ”Potrivit art. 13 alin.3 din O.U.G. nr.43/2002, intră în competenţa D.N.A. infracţiunile de abuz în serviciu prev.de art. 297 C.pen., dacă prejudiciul cauzat este mai mare de 1 milion de euro. Din raportul de expertiză tehnico-judiciară întocmit de inginer-expert Holonec Liviu în dosarul nr. 3016/117/2010 al Tribunalului Cluj – Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale, valoarea prejudiciului este de 6.686.100 lei  adică de circa 1.453.500 euro (6.686.100 lei:4,60 lei=1.453.400 euro) astfel că D.N.A. este competent să soluţioneze acest dosar.”, se arată în motivare.

Extrase din raportul de expertiză:

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

IMG_0002_rap_exp_Holonec_page_01
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Cetatean U.E.  | #49197
La puscarie cu toti mafiotii din silvicultura ca ani de zile au defrisat padurile si le-au distrus.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043964 (s)