News Flash:

Sarbatoare mare duminica! Minunile de care poti avea parte

19 Noiembrie 2017
527 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6540 RON (0.0000)
USD: 4.1197 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
sarbatoare

 In aceasta luna, in ziua a nouasprezecea, pomenirea Sfantului Prooroc Avdie (Abdia).

Acesta se talcuieste robul Domnului, ori marturisit, si era din pamantul Sihem, din tarina lui Vitaharam. El a trait mai inainte de nasterea lui Hristos cu opt sute de ani. A slujit mai intai regelui Samariei Ahav si apoi lui Ohozia. Dupa ce a trimis Ohozia catre sfantul si marele Prooroc Ilie doi capitani cu cate cincizeci de oameni, sa-i spuna sa se pogoare din munte si sa mearga la el si acestia prin rugaciunea proorocului au fost arsi, impreuna cu cetele lor, de focul cazut din cer, atunci a trimis Ohozia la acest prooroc Avdie, ca sa-l cheme si sa i-l aduca inainte pe al treilea capitan peste cincizeci de oameni, pe care nu-l nimicise Ilie. Acesta, mergand la prooroc, a cazut la picioarele lui si s-a rugat sa nu-l arza, ci sa se pogoare si sa mearga la rege. Iar proorocul lui Dumnezeu a facut aceasta, asa cum se pomeneste in cartea a patra a regilor. Si de atunci si in urma parasind Avdie pe rege, a urmat proorocului Ilie, facandu-se ucenic al lui, si proorocind multe a murit si a fost ingropat in mormantul parintilor sai.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Varlaam.

Acest Sfant Mucenic Varlaam era din Antiohia Siriei, batran fiind cu varsta si, fiindca marturisea pe Hristos, a stat inaintea stapanitorului Antiohiei si neinduplecandu-se a jertfi la idoli a fost batut cu vine de bou; dupa aceea i s-au dezradacinat unghiile. Apoi fiind dus la un jertfelnic idolesc, a poruncit ca sa-i deschida cu sila mana dreapta si sa-i puna in ea carbuni aprinsi si tamaie, caci socotea stapanitorul ca nu va putea suferi, ci va arunca carbunii impreuna cu tamaia deasupra jertfelnicului idolilor si prin aceasta sa se arate ca a adus jertfa la idoli. Iar patimitorul pentru Hristos a stat cu mare barbatie neschimbat si netulburat, fara a misca mana cea dreapta a sa, aratandu-se cu adevarat mai puternic decat arama si fierul, pana cand focul i-a mancat toata carnea mainii drepte a lui si a cazut focul singur pe pamant; caci a ales viteazul luptator al adevarului cu cuget barbatesc si intarit ca mai bine sa-i arda mana lui, fara a o misca cat de putin, decat sa se arate paganilor ca a adus tamaie si jertfa demonilor. Pentru aceasta si in chinul acesta si-a dat sufletul sau in mainile lui Dumnezeu, luand de la Dansul cununa marturisirii. Deci pe viteazul acesta luptator l-a cinstit cu cuvinte de lauda ritoricesti atat Marele Vasile cat si dumnezeiescul Hrisostom.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Azi, facatorul de minuni.

Acesta a trait pe vremea imparatului Diocletian, in anii doua sute optzeci si noua, tragandu-se din tara isaurilor, ostas cu mestesugul. Deci, lasand viata ostaseasca, petrecea prin pustietati, in care aflandu-se, facea multe vindecari si minuni. A fost insa parat de oarecare vanatori si a fost adus la Diocletian si credinta in Hristos marturisind a fost trimis la eparhul Achilin insotit de o suta cincizeci de ostasi, care in loc sa piarda pe sfantul, au crezut si ei in Hristos, datorita minunii ce a facut sfantul in acea calatorie; caci, fiind ostasii insetati, a scos sfantul apa si i-a adapat in loc fara de apa. Deci eparhul primind pe sfinti in mainile sale, i-a dus la un loc si a pedepsit pe sfantul Azi cu multe rani si chinuri ca doara vazand ceilalti sa se teama. Apoi l-au spanzurat pe el pe o roata si sub el a aprins un foc mare, dar vapaia s-a stins si sfantul a ramas nevatamat. Pentru aceasta femeia eparhului si fiica lui au crezut in Hristos. Atunci eparhul a poruncit mai intai sa se taie capetele celor o suta si cincizeci de ostasi si femeii si fiicei sale, iar mai in urma a poruncit sa bata pe sfantul cumplit si sa-i taie si lui capul. Si asa fericitii patimitori pentru Hristos au luat cu toti cununa cea nevestejita a marturisirii.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor o suta cincizeci de ostasi, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintelor femei, sotia si fiica eparhului, care prin sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor doisprezece ostasi, care de sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Agapie, care s-a savarsit fiind sfasiat de fiare.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Iliodor, cel din Maghido a Pamfiliei.

Pe vremea imparatiei lui Aurelian in Roma, domnind Aetie in Maghido, cetatea Pamfiliei, in anii doua sute saptezeci si doi, fericitul acesta Iliodor aflandu-se in aceeasi cetate si pe Hristos propovaduindu-L cu indrazneala, a fost parat la guvernator. Deci stand cu fata inaintea lui si auzind multe maguliri si fiindca nu s-a plecat a jertfi idolilor, a fost spanzurat si strujit si ars cu faclii aprinse; a caror iutime de chinuri strabatand pe sfantul la inima zicea: "Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi". Si indata a venit glas din cer, zicand: "Nu te teme, caci Eu cu tine sunt". Acest glas auzindu-l acei ce tineau facliile, catre acestea vazand inca si patru ingeri care ii opreau pe ei de a chinui pe sfantul, au crezut in Domnul, iar pe guvernator l-au infruntat si l-au rusinat. Pentru aceasta fiind aruncati in mare, au luat de la Domnul cununile muceniciei.

Atunci a poruncit guvernatorul sa fie incins un bou de arama si inauntrul lui sa fie bagat mucenicul lui Hristos. Deci, dupa ce l-au bagat in el, a facut rugaciune sfantul, iar boul ce scanteia s-a facut indata rece si mucenicul canta inauntrul lui. Deci guvernatorul, auzind pe sfantul cantand, s-a spaimantat si apropiindu-se acolo si cunoscand ca boul ce cu putin mai inainte era foarte arzator s-a prefacut in foarte rece, a zis catre sfant: "O, cap necuvios, vrajile tale si acest foc l-au biruit". Iar sfantul i-a raspuns: "Vrajile mele sunt, Hristosul meu. Ci da-mi vreme de trei zile, ca sa socotesc ce trebuie sa fac". Si invoindu-se guvernatorul, sfantul a intrat pe ascuns in capistea ce se numea Panteon, fiindca acolo erau toti.

Sursa: www.calendar-ortodox.ro

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0945 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027648 (s)