News Flash:

Papa acuza „dictatura unei economii fara scop cu adevarat uman”

17 Mai 2013
1325 Vizualizari | 0 Comentarii
Papa Francisc a denuntat joi "fetisismul banilor" si "dictatura unei economii fara chip sau scop cu adevarat uman" si a deplans faptul ca etica si solidaritatea sunt concepte care "deranjeaza".
In fata noilor ambasadori din Kargazstan, Antigua si Barbuda, Marele Ducat de Luxemburg si Botswana, Papa a salutat "achizitiile pozitive" obtinute de umanitate "in domeniile sanatatii, educatiei si comunicatiilor".
Insa, vorbind de un "moment istoric crucial", a spus ca o buna parte din populatia mondiala traieste in conditii de "precaritate cotidiana". El a evocat "teama si disperarea care cuprind inimile a numeroase persoane chiar si in tarile bogate", "saracia care devine tot mai vizibila".
In opinia fostului arhiepiscop de Buenos Aires, cunoscut pentru atentia pe care o acorda celor mai saraci, una din cauze este "raportul pe care il avem cu banii". Potrivit Papei, criza financiara mondiala isi are originea intr-o "profunda criza antropologica" prin crearea "de idoli noi", "fetisismul banilor si dictatura unei economii fara chip sau scop cu adevarat uman".
Omul este "redus doar la una din necesitatile sale: consumul, si, chiar si mai rau, fiinta umana este considerata ea insasi un bun de consum care poate fi folosit si apoi aruncat", a spus Papa Francisc.
In schimb, "solidaritatea, care este comoara saraciei, este considerata contraproductiva, contrar rationalitatii financiare si economice", a adaugat Papa, deplangand totodata inegalitatile tot mai mari intre cei bogati si cei saraci. In opinia sa, acest lucru provine "din ideologii care promoveaza autonomia absoluta a pietelor si a speculatiei financiare".
In afara de aceasta critica a liberalismului salbatic, Papa a denuntat de asemenea "coruptia tentaculara si evaziunea fiscala egoista care au capatat dimensiuni mondiale". "La fel ca solidaritatea, etica deranjeaza! Ea este considerata contraproductiva (...), drept o amenintare, deoarece refuza manipularea si subjugarea persoanei", a adaugat Suveranul Pontif.
Papa a subliniat totodata rolul Bisericii "de a-i incuraja pe guvernanti sa fie in serviciul binelui comun al popoarelor lor" si "pe liderii de entitati financiare sa tina cont de etica si solidaritate". Suvernul Pontif isi doreste "o schimbare curajoasa de atitudine" din partea responsabililor politici si economici.
"Banii trebuie sa serveasca, nu sa guverneze", a adaugat Sfantul Parinte, estimand ca, "chiar daca papa iubeste pe toata lumea, atat pe bogati cat si pe saraci", el "are si obligatia de a le reaminti bogatilor ca trebuie sa-i ajute pe saraci, sa-i respecte, sa-i promoveze".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

papa francisc economii populatia mondiala buenos aires
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2312 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012654 (s)