News Flash:

Lansarea, în premieră, a proiectului "Istoria IT-ului din Transilvania"

17 Decembrie 2018
1128 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8740 RON (0.0000)
USD: 4.0034 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
ITH Cover

Ghepard Communication, Academia Română - Institutul de Istorie “George Bariţiu” și Clusterul Transilvania IT - ARIES Transilvania lansează, în premieră, un proiect colaborativ "Istoria IT-ului din Transilvania".

Acest proiect reprezintă un demers deschis la care poate contribui orice actor interesat din comunitate care își propune, pe de-o parte, să omagieze începuturile IT-ului clujean şi transilvănean, iar, pe de altă parte, să ne ofere informații despre apariția şi modul în care a evoluat acest sector în regiunea noastră. Pentru a ști încotro ne îndreptăm, ce anume ne dorim să realizăm în viitor, este important să cunoaștem de unde am plecat şi care a fost evoluţia noastră în timp.

Cluj-Napoca este capitala IT-ului din România nu atât prin numărul de firme sau cifră de afaceri a companiilor de IT din domeniu, cât mai ales pentru efervescența și coagularea acestui sector în jurul unor proiecte inovative şi de digitalizare. Aşa cum reiese din ultimul studiu al Pieţei de IT, realizat de Clusterul Transilvania IT/ARIES Transilvania, în Cluj, lucrează peste 20.000 de persoane în sfera de IT în cadrul a peste 1300 de companii.

Obiectiv

Proiectul de faţă îşi propune să ofere comunităţii, specialiştilor şi tuturor celor interesaţi o lucrare de referinţă, în fapt o istorie, pe durata lungă, a IT-ului din Transilvania care să cuprinda intervalul 1957-2020.

Prin intermediul acestei abordări se are în vedere, întâi de toate, aducerea la zi a unor date şi informaţii care pun în valoare realizările notabile din sfera IT-ului clujean, conturate în diferite etape din activitatea unor instituţii de elită care au fost şi rămân repere în viaţa comunităţii clujene: Academia Romană, Universităţile etc.

Demersul în sine mai are în vedere şi o altă manieră de prezentare a unui subiect care, dincolo de multitudinea de informaţii tehnice, greu de înţeles de către nespecialişti, conţine şi povesti fascinante legate de viaţa şi activitatea celor mai sclipitoare minţi ale Clujului şi Transilvaniei deopotrivă. Fără contribuţia lor, toate aceste succese, de mare răsunet în comunitatea academică naţională şi internaţională, nu ar fi fost posibile.

Metodologia

Până în anul 2020 ne propunem să publicăm două volume care vor acoperi trei perioade distincte:

1957-1965 - intervalul în care cele mai notabile realizări în sfera IT-ului clujean s-au conturat sub cupola Academiei Române, Filiala Cluj, Secţia de Matematică, Institutul de Calcul.

1965-1990 - perioadă în care universitatea clujeană a fost "Vârful de Lance" în sfera reuşitelor de mare răsunet în domeniul IT.

1990 - 2020 - etapa în care numeroase firme de IT încep să îşi deschidă porţile, reuşind, prin forţa ideilor şi a proiectelor pe care le derulează, să conecteze oraşele din Transilvania la cei mai importanţi poli de IT de pe plan continental.

Departe de a neglija detaliile tehnice care sunt indispensabile unei lucrări de amploare, ce vizează evoluţia în timp a IT-ului în Transilvania, analiza îşi propune o mutare a centrului de greutate spre poveştile de succes ale pionierilor IT-ului clujean, care aşteaptă să fie descoperite şi redescoperite din praful arhivelor. Activitatea lor profesională este una remarcabilă, dar, din păcate, prea puţin cunoscută şi mediatizată. Privită prin ochii lor, povestea IT-ului clujean devine şi ea una cu adevărat fascinantă, tocmai pentru că pune în valoare Poveştile din spatele Poveştii!

Perspective

Oferind informaţii actualizate, poveşti de succes despre minţile strălucite ale Clujului şi ale Transilvaniei deopotrivă, un spaţiu ideal pentru ca toate firmele de IT din Cluj să poată fi cunoscute de către publicul larg, Istoria IT-ului din Transilvania interconectează astfel firme, oameni şi idei.

O astfel de istorie, scrisă în limbile română, engleză şi germană, va reuşi să creeze punţi trainice de legătură în cadrul comunităţilor, oferind, totodată,  şi o mare deschidere spre diversitatea lumilor de afară care se manifestă în aceleaşi sfere de interes.

--------------------------------------------

Despre Ghepard Communication

Ghepard Communication a fost înfiinţată în Mai 2019 de către Adelina Chişu. După o experienţă de peste 10 ani din domeniul Marketingului şi Comunicării, printre care ultimii 7 ani în domeniul IT, aceasta şi-a format propria agenţie cu următoarele servicii: Branding, PR, Advertising, Digital Marketing, Influencer Marketing şi Event Management.

Misiunea Ghepard Communication este să descopere oameni şi proiecte de calitate cu poveştile lor nespuse care, prin servicii de branding aprofundate, pot deveni repere în lumea în care trăim. Valorile pe care se bazează sunt: Agilitate, Originalitate şi Forţă, ca fundamente solide pe care se poate clădi zilnic orice poveste de succes, cu menirea clară de a deschide o poartă largă spre Oameni şi Viitor.

Despre Transilvania IT Cluster

Transilvania IT Cluster (fost iTech Transilvania Cluster) a fost înființat în 2013 de către ARIES Transilvania. În prezent, clusterul are 74 de companii membre, o cifră de afaceri totală a membrilor săi de peste 210 milioane de euro, un număr de peste 5.000 de angajați și un total de 85 membri (se adaugă universități şi autorități publice locale). Transilvania IT este singurul cluster din Estul Europei care deține, în acest moment, Certificarea Gold Label.

Despre Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române

Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române este cel mai vechi şi mai prestigios centru de cercetare din ţară, în sfera istoriei. El continuă activitatea Institutului de Istorie Naţională din perioada interbelică, cu un specific al cercetării fundamentale bazate pe istoria medie, premodernă, modernă şi contemporană a României.

Începând cu anul 2001, Institutul de Istorie din Cluj-Napoca a fuzionat cu Centrul de Cercetări Socio-Umane sub numele de Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române. Este o instituţie publică cu rang de Excelenţă, având personalitate juridică. În cadrul instituţiei, funcţionează două compartimente distincte, unul pentru istorie şi celălalt pentru ştiinţele socio-umane, cu administraţie şi conducere unică.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

proiect istorie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1540 (s) | 33 queries | Mysql time :0.037541 (s)