News Flash:

Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat retragerea

12 Februarie 2013
1286 Vizualizari | 0 Comentarii
• "Ar trebui sa avem un nou Papa pentru Pasti", a declarat in cadrul unei intalniri cu presa parintele Federico Lombardi, adaugand ca un conclav ar urma sa fie organizat in urmatoarele 15-20 de zile dupa demisie

Papa Benedict al XVI-lea isi anunta demisia incepand cu 28 februarie, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului. Papa Benedict al XVI-lea sustine ca nu mai are "fortele" necesare pentru a conduce Biserica din cauza varstei sale. Purtatorul de cuvant al Vaticanului a anuntat un "nou Papa pentru Pasti". "Papa a anuntat ca va renunta la ministerul sau la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei), la 28 februarie. Atunci va incepe perioada «sede vacante» (locul vacant)", a precizat purtatorul de cuvant Federico Lombardi, intr-un anunt fara precedent in istoria Bisericii Catolice.

"Am ajuns la certitudinea ca fortele mele, din cauza varstei mele inaintate, nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul petrinian", a declarat Benedict al XVI-lea, in varsta de 85 de ani, in anuntul sau in latina, tradus ulterior de Vatican.

Papa a subliniat ca "in lumea de astazi, supusa unor schimbari rapide si agitata de probleme de mare importanta pentru viata credintei, pentru a conduce barca Sfantului Petru si a propovadui Evanghelia, forta corpului si a spiritului sunt la fel de necesare". Aceasta forta "a slabit in ultimele luni in mine intr-o asemenea masura ca trebuie sa imi recunosc incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost incredintat", a adaugat Papa.

Vaticanul anunta "un nou Papa pentru Pasti"

"Ar trebui sa avem un nou Papa pentru Pasti", a declarat in cadrul unei intalniri cu presa parintele Federico Lombardi, adaugand ca un conclav ar urma sa fie organizat in urmatoarele 15-20 de zile dupa demisie. Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani si nu va participa la conclav, urmeaza sa se retraga intr-o manastire din incinta Vaticanului, dupa un sejur initial in resedinta papala de vara din Castel Gandolfo, in apropiere de Roma. Intr-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei in cazul in care nu se va mai simti in stare sa continue.
Singurul precedent in istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din functie inainte de a fi intronizat, in 1924. El a trait izolat pana la desemnarea sa ca Papa si nu se simtea pregatit sa isi asume acest rol in Biserica.
Pentru a-si exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "traznet pe cerul senin". Seful Guvernului italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunt".

Cum se alege un Papa

Procedura de alegere a Papei a fost supusa unor numeroase schimbari, pana sa fie definitivata in mecanismul actual de desemnare a Suveranului Pontif de catre cardinali si in spatele usilor inchise.
Biserica Catolica a modificat, pe durata celor doua mii de ani de istorie, in repetate randuri modalitatile de desemnare a unui Papa, inainte de a ajunge la solutia actuala de alegere in conclav, in timp ce Evanghelia nu precizeaza modalitatea in care trebuie ales succesorul Sfantului Petru.
Interventia suveranilor sau a marilor familii, chiar prin forta armata, in alegerea Papei l-a determinat pe Nicolae al II-lea sa reactioneze, publicand la 1060 bula papala In Nomine Domini. Textul a definitivat procedura de alegere a papei, care nu se va mai face de catre laici, ci exclusiv de cardinali.
La 21 noiembrie 1970, Paul al VI-lea a definitivat caracteristicile actuale ale colegiului electoral: varsta maxima a unui cardinal care poate participa la alegeri este de 80 de ani, iar numarul maxim de cardinali electori este de 120.
Alegerea papei trebuie sa se desfasoare in afara oricarei presiuni exterioare, conclavul (cum clave - sub cheie) este izolat de exterior.
Cardinalii intra in conclav la cel putin 15 zile si maxim 20 de la decesul sau retragerea Papei. Ei trec in cortegiu din Capela Paulina in Capela Sixtina. Apoi se inchid portile, se scot cheile, iar izolarea este verificata de cardinalul sambelan la interior si de prefectul Casei Pontificale la exterior.
Procesul de votare se desfasoara in Capela Sixtina, cu doua scrutine dimineata si doua seara. Buletinele de vot sunt apoi arse. Cardinalul care obtine doua treimi din voturi este ales. in cazul unui impas, exista si posibilitatea votului cu majoritate absoluta.
Dupa ce este obtinut rezultatul, decanul Colegiului Cardinalilor il intreaba pe castigator daca accepta alegerea. in cazul in care o face, acesta devine Papa, iar competentele sale se extind imediat asupra lumii catolice din intreaga lume.
Noul Papa trebuie sa declare ce nume va purta ca suveran pontif.
in timpul desfasurarii scrutinului, o soba din capela sixtina informeaza multimea adunata in Piata Sfantul Petru in legatura cu rezultatul votului. Daca fumul este negru, Suveranul Pontif nu a fost ales. Daca este alb, inseamna ca a fost ales un nou Papa.

Ultimul Papa care a demisionat a facut-o in 1415

Retragerea unui papa din functie este o situatie prevazuta in legislatia canonica romano-catolica si exista situatii precedente similare, comenteaza BBC News online.
Conform legislatiei canonice romano-catolice, singurele conditii pentru validitatea demisiei sunt decizia luata fara constrangeri si publicarea acesteia, scrie BBC News online. In 2005, s-a aflat ca Papa Ioan-Paul al II-lea intentionase sa demisioneze la varsta de 80 de ani. De asemenea, exista speculatii ca, in al II-lea Razboi Mondial, Papa Pius al XII-lea intocmise un document in care afirma ca, daca va fi sechestrat de nazisti, aceasta situatie va trebui sa fie considerata demisie.
in perioada moderna nu a existat nicio demisie a unui Suveran Pontif. Ultimul papa care a demisionat a fost Grigorie al XII-lea, in anul 1415.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

demisia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1421 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052486 (s)