News Flash:

Primarul Boc, obligat de Ponta sa mareasca taxele locale

1 Februarie 2013
1435 Vizualizari | 0 Comentarii
Emil Boc
Oficial, dupa o luna de balbaieli, promisiuni si schimburi de replici intre fostul premier Emil Boc si actualul premier Victor Ponta, consilierii locali au votat majorarea taxelor si impozitelor locale.

De saptamana viitoare, mai precis de marti, persoanele fizice si cele juridice vor plati impozitele pe teren si pe cladiri indexate cu 16%. Decizia de majorare a taxelor si impozitelor locale a fost luata cu 14 voturi, un vot impotriva si 12 abtineri. Decizia a venit dupa ce Directia Finantelor Publice Cluj a precizat ca datoriile asociatiilor de proprietari la reabilitarea termica a blocurilor reprezinta arierate, ceea ce inseamna ca Primaria Cluj-Napoca are datorii si este obligata sa mareasca taxele si impozitele locale. Potrivit lui Emil Boc, in cazul reabilitarii blocurilor de locuit, datoriile asociatiilor de proprietari sunt ale Primariei.

Clujenii, chemati sa plateasca diferenta

Emil Boc a mai precizat ca aceste conditii impuse de ordonanta Guvernului sunt neconstitutionale, iar ceea ce a facut Guvernul Ponta cu taxele locale este „o bataie de joc”. „Fara sa ai datorii, datorita incompetentei Guvernului Romaniei, Guvernul Ponta face cadou clujenilor majorarea taxelor locale. Sunt conditii total neconstitutionale, cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala. Se incalca articolul 15 din Constitutie care precizeaza ca legea dispune numai pentru viitor. Singura autoritate care poate opri aceasta bataie de joc este Avocatul Poporului. Situatia paradoxala este ca avem venituri in plus si Guvernul Ponta ne obliga sa majoram taxele. La Primaria Cluj-Napoca exista un excedent de 8,9 milioane de lei. Clujenii care si-au platit impozitele sunt asteptati pana pe 30 septembrie sa plateasca diferenta si pot beneficia si de bonificatia de 10%”, a mai precizat Boc.

Consilierii locali USL s-au abtinut de la vot

Toti consilierii locali ai USL s-au abtinut de la vot, in ciuda faptului ca ei au considerat ca Ordonanta Guernului Ponta este constitutionala si trebuie respectata. „Ce a impus Guvernul Ponta sa majoram am majorat, nu am avut ce face, pentru ca altfel raspundeam in fata legii penale. Guvernul Ponta ne-a impus si ne-a bagat pe gat majorarea taxelor si impozitelor locale. Este o ipocrizie din partea consilierilor USL care s-au abtinut de vot, fi ind prinsi cu mata in sac”, a comentat primarul. In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani. Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fi ind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%. Hotararea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost insa publicata in Monitor la sfarsitul anului trecut fara alte prevederi explicative, iar premierul a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii care nu majoreaza taxele nu vor primi in compensatie bani din bugetul central.
sursa:monitoruldecj.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

persoanele fizice juridice decizia primaria cluj-napoca emil boc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1038 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019516 (s)