News Flash:

Primarul din Baciu, interventie in Parlamentul European pentru atragerea de fonduri in comuna

8 Septembrie 2018
844 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7729 RON (0.0000)
USD: 4.3160 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ioan Florin Muresan

În zilele de 4 și 5 septembrie, Ioan Florin Mureșan, primarul comunei clujene Baciu, a participat la sediul Parlamentului European din Bruxelles la conferința-dezbatere: 
„România și Regiunile Istorice în Anul Centenar - Cultură, Identitate, Valori Europene”, manifestare care a fost organizată de către europarlamentarul independent Mircea Diaconu.
În calitate de reprezentant al comunității băcene, acesta a căutat să găsescă noi oportunități și căi de a accesa fondurile europene pentru finanțarea proiectelor de modernizare a infrastructurii și de creare a unui standard urban de viață în Baciu.

Vă prezentăm mai jos intervenția primarului din Baciu:

"Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor!
Mă numesc Ioan Florin Mureșan și sunt onorat să particip la conferința „România și Regiunile Istorice În Anul Centenar - Cultură, Identitate, Valori Europene”, în calitate de primar al comunei Baciu, județul Cluj.
Îi sunt recunoscător domnului europarlamentar Mircea Diaconu, pentru invitație și pentru extraordinara oportunitate pe care ne-a oferit-o de a prezenta, sub cea mai înaltă cupolă a spiritului european unit, un model european de comunitate românească.
Pentru că asta suntem noi. O comunitate formată din peste 16.000 de cetățeni și locuitori, de naționalitate română (65%), maghiară (25%), rromă (6%), restul fiind oameni din aproape toate statele Uniunii Europene, care s-au stabilit la noi. Fie cu afaceri, fie că s-au îndrăgostit de minunatul nostru peisaj sau, poate, de misterul unic al Pădurii Hoia și ale Cheilor Baciului, arie naturală protejată unde se întâmplă fenomene paranormale; spațiu care în acest an a intrat într-un amplu proces de modernizare a căilor de acces și a funcțiunilor publice pentru recreere în aer liber, fără a ne atinge măcar de o floare din cuprinsul ariei naturale protejate.
Comunitate noastră se află într-un energic proces de expansiune și modernizare, ajutată fiind în planurile sale de finanțările nerambursabile europene, ale guvernului României și din resursele în creștere atrase la bugetul nostru local.
Este un titlu de mândrie pentru noi faptul că doar în ultimii 4ani, am reușit să atragem finanțări nerambursabile de la bugetul U.E. în valoare de 3000000euro; acești bani fiind folosiți pentru modernizarea infrastructurii rutiere și de furnizare a utilităților: apă, canalizare și gaz.
Permiteți-mi să fac o scurtă prezentare istorică și cultural-tradițională a comunității, ca să ne înacadrăm în tematica acestei utile conferințe și să confirmăm rațiunea invitării noastre aici.
Comuna Baciu se află la una dintre porțile metropolei Cluj Napoca. Așezarea noastră se întinde pe 76 de km pătrați și ea cuprinde o comună și șase sate. Cercetările arheologice au relevat faptul că rădăcinile comunității merg până în neolitic. În timpul stăpânirii romane a Daciei, Baciu era un popas pe drumul roman care lega Colonia Napoca de castrul de la Porolissum, aici existând o carieră de piatră. Localitatea noastră apare atestată documentar sub numele Boach încă din anul 1263. Dealungul istoriei, Baciu și-a construit o tradiție și un prestigiu. Acela de spațiu al conviețuirii comune, al armoniei etnice, culturale, de loc al construcției și bunăstării comune.
Astăzi, Primăria pe care o conduc, susținută de Consiliul Local, în totalitatea sa, investește în aceste valori tradiționale românești, care sunt și valori fundamentale ale Europei Unite. Și o face cu bani europeni.
Este suficient să menționez un singur proiect de finanțare nerambursabilă. Pe cel în valoare de 100.000 de euro, accesat în 2015, proiect prin care am investit banii europeni în următoarele: am cumpărat instrumente, recuzită, ținute populare tradiționale pentru cele trei ansambluri ale comunității noastre, respectiv ansamblul românesc, cel maghiar și cel țigănesc. Din acești bani am mai cumpărat și instalații de sonorizare la căminele noastre culturale și am recondiționat aceste spații de cultură și păstrare a tradițiilor noastre. Cu fonduri europene, din partea guvernului României și de la bugetul local, am investit în modernizarea celor trei școli ale noastre, dintre care una este în limba maghiară.
O atenție specială avem și pentru păstrarea credinței noastre creștine și, mai ales, pentru ocrotirea libertății religioase. În comunitatea noastră sunt 18 culte religioase. Pe toate le susținem cu fonduri de la bugetul local, în funcție de numărul de credincioși. Suntem interesați și acționăm inteligent și hotărât pentru păstrarea armoniei sociale, unul din bunurile noastre simbolice de cel mai mare preț.
Mi-ar lua mult prea mult timp să menționez toate proiectele cu finanțare europeană și românească, pe care le-am atras pentru modernizarea comunității noastre. Toate sunt în derulare și efectul lor prim va fi creșterea calității vieții în comunitatea noastră. Lucrăm activ la alte proiecte și vom depune alte cereri, fiindcă planurile și ambițiile noastre sunt mari, în anul Centenarului de la Marea Unire a Românilor, din 1 decembrie 1918 și în anii ce vor urma.
Avem pe cine ajunge din urmă și, de aceea, nu avem nici o clipă de pierdut și nici motive de rătăcire pe un alt drum decât cel care are indicatoare și marcaje europene.
Așa să ne ajute Dumnezeu!"

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

baciu florin muresan parlamentul european
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031055 (s)